Jabłka w cieście robię według przepisu mojej babci. Też dolewam do nich zdrowy płyn

Dodano:
Jabłka w cieście Źródło: Shutterstock / jabłka w cieście, ciasto z kefirem, prosty deser
Bardzo cenię sobie rodzinne receptury, jak na przykład przepis mojej babci na jabłka smażone w cieście. Zawsze dodawała do nich zdrowy płyn, który nadawał im przyjemnego smaku. Ja też tak robię i są pyszne.

Słodki deser wcale nie musi oznaczać ciasta czy czekolady. Można na tę okazję przygotować chociażby jabłka smażone w cieście. Ten przysmak pamiętam z dzieciństwa, bo zawsze częstowała nim moja babcia. Sam w sobie nie był słodki, a raczej kwaskowy. To zasługa odpowiedniej odmiany jabłek, a także kefiru dodawanego do ciasta. Gdy usmażone jabłka posypało się cukrem pudrem, całość zamieniała się w wielki przysmak.

Jakie jabłka są najlepsze do smażenia w cieście?

Choć wydawać by się mogło, że do smażenia w cieście nadają się wszystkie odmiany jabłek, to jednak z niektórymi ten deser będzie smakował lepiej, a z niektórymi gorzej. Moja babcia zawsze sięgała po Antonówki lub Złote Renety, które rosły u niej w ogrodzie. Te jabłka były wystarczająco kwaśne, by po usmażeniu nie zrobiły się mdłe. Słodkie, deserowe jabłka z tego powodu nie sprawdzają się tu najlepiej.

Jak zrobić jabłka smażone w kefirowym cieście?

Ciasto na ten deser robi się podobnie, jak na racuchy. Musi być jednak dosyć gęste, by nie spływało z kawałków owoców. W razie potrzeby należy więc do niego dodać nieco więcej mąki. I co ważne, ciasta nie należy odstawiać po przygotowaniu, tylko od razu przystąpić do smażenia w nim jabłek.

Przepis: Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście kefirowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
295 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże jabłka
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, wytrzyj, możesz obrać. Przy pomocy specjalnego nożyka, wykrój z nich gniazdo nasienne. Wydrążony owoc pokrój w grubsze krążki.
  2. Przygotowanie ciastaKefir wlej do miski, rozmieszaj z jajkami i cukrem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz trochę soli. Wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Gdy jest za gęste, zwiększ ilość dodanego kefiru lub dodaj nieco mleka.
  3. Smażenie jabłekNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Jabłka zanurzaj w cieście, lekko je osącz i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż ciasto ładnie się zrumieni. Jabłka w cieście wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i osącz je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak podać jabłka smażone w cieście?

Jabłka smażone w cieście najsmaczniejsze są, zaraz po usmażeniu, gdy tylko nieco przestygną. Jednak z powodzeniem można je też jeść na zimno. Dlatego świetnie sprawdzą się np. w roli śniadania do szkoły. Przed podaniem warto je posypać cukrem pudrem, choć można też sięgnąć po drobny kryształ. Ten jabłkowy przysmak świetnie też będzie smakował polany sosem czekoladowym lub miodem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...